Ioana Maria Costea

Drept fiscal – blog

De ce un blog de drept fiscal? Sau gândul săptămânii …

De ce un blog de drept fiscal? Pentru că avem Coduri noi, care alimentează discuții pasionale, dar care sunt norme legale, cu rigoarea specifică. Pentru că amprenta juridică în fiscalitate este un dat, care implică argumente de finețe și necesită, poate, mai multă dezbatere. Pentru că sunt varii surse de informații fiscale, unele discutabile și sper să punctăm unele nuanțe.

Gândul săptămânii vine pe fondul știrilor alarmiste de 1 ianuarie, din care am ales două.

Prima privește verificarea de către ANAF a conturilor bancare; competența nu este o noutate a Codurilor abia intrate în vigoare. Încă din varianta din 2004, Codul de procedură fiscală – art. 47 – stipula obligația băncilor de a comunica titularii de conturi, domiciliul și faptul deschiderii sau închiderii conturilor. Interesul informațiilor este dat de procedura de executare silită, prin poprire, când ANAF în calitate de creditor va cunoaște toate conturile debitorului său. Comunicarea altor informații, cum ar fi rulajele conturilor, este corelată cu o procedură fie de inspecție fiscală, fie de verificare a situației fiscale a unei persoane fizice.

A doua privește contribuția de asigurări de sănătate la venitul minim, obligatorie pentru persoanele care nu realizează venituri. Și aici, reglementarea este de tradiție; Legea nr. 95/2006, în lumina dispozițiilor art. 212-213, dar mai ales a art. 259 alin. 7 obliga persoanele fără venituri, pentru a avea calitatea de asigurat, să achite contribuția la nivelul salariului minim, inclusiv pentru ultimii 5 ani. Astfel, reglementarea nu este o noutate a Codurilor abia intrate în vigoare. Noutatea este obligația declarativă, în sensul că persoanele care nu au venituri au obligația de a depune declarație privind regimul lor de venituri; neexecutarea obligației declarative este sancționată contravențional, cu amendă. Astfel, cuantumul amenzii între 500-1000 de lei, se va aduna cu cuantumul contribuției (majorat cu dobânzi și penalități, inclusiv penalitatea de nedeclarare) determinată prin decizie de impunere (în lipsa declarației, organul fiscal va emite decizie de impunere din oficiu) și riscul major va fi de declanșare a unei proceduri de executare silită, inclusiv asupra bunurilor deținute de aceste persoane (autovehicule, terenuri etc.) sau a veniturilor realizate în următorii 5 ani, în cadrul termenului de prescripție.

Fără a răspunde la întrebarea dacă această impunere este justă sau nu, fără a pune în discuție problemele majore ale bugetului de asigurări de sănătate, subliniem doar riscurile majore ale ignorării acestor dispoziții legale.

În rest, Nihil novi sub sole!

P.S. La mulți ani de Sfântul Ioan!

2 Comments on “De ce un blog de drept fiscal? Sau gândul săptămânii …

 1. Cris
  02/04/2016

  Cum ramane cu secretul bancar si cu protectia datelor personale? Ce zice dreptul fiscal despre asta? Dar drepturile omului???

  • Ioana Maria Costea
   04/04/2016

   Buna ziua,

   Secretul bancar nu se poate opune in mod absolut interesului public. In conditiile C.proc.fisc., informatiile obtinute de organele fiscale sunt protejare de secretul fiscal si astfel, nu pot sa aduca atingere drepturilor dumneavoastra fundamentale.
   Cele bune!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Information

This entry was posted on 07/01/2016 by and tagged , , .