Ioana Maria Costea

Drept fiscal – blog

Inspecția Fiscală. Ediția 3 – Editura C.H Beck, 2014

Inspecția fiscală este cadrul unor interese conflictuale, respectiv ale contribuabilului și ale organului fiscal. Ambii actori sunt extrem de atenți și de preocupați de limitele de legalitate ale propriilor acțiuni. În acest dualism, un rol important revine instanțelor de judecată. Astfel lucrarea a urmărit constant a stabili regulile și excepțiile aplicabile inspecției fiscale, particularitățile actelor administrativ-fiscale și regimul lor juridic, precum și normele derogatorii în materie de contencios administrativ și fiscal.

Aspecte organizatorice noi introduse în structura ANAF, au polarizat și mai mult procedurile de control financiar, fiind consacrate reguli speciale privind lupta anti-fraudă, verificarea persoanelor fizice, controlul vamal.

În egală măsură, lucrarea asigură și un inventar al contravențiilor în materie fiscală. Inspecția fiscală este frecvent spațiul de relevare a unor nereguli cu natură și conținut diferit. Aceste nereguli determină efecte punctuale, cu reglementări diferite.

Lucrarea a fost redactată sub preocuparea constantă de a identifica corect și de a delimita efectele inspecției fiscale. Astfel, cititorul are la îndemână un instrument de lucru în aplicarea, verificarea ori contestarea dispozițiilor legale în materie de inspecție fiscală.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Information

This entry was posted on 06/01/2016 by and tagged , , .

Navigation